Статті
10 січня 2014 | Жила №6, Доброустрій

Що таке природне харчування? (сироїдство, аюрведа, дієтичне харчування - круглий стіл)

Ольга Бронникова – лікар аюрведичної медицини, керівник клініки «Авесана».

Практикую аюрведичну медицину й аюрведичне харчування 5 років і вважаю, що ці знання об’єднують у собі різноманітні напрямки і підходи медицини, як традиційної, так і нетрадиційної. Це знання не розглядає органи і системи окремо, натомість підходить до здоров’я й організму людини цілісно.

 Павло Себастьянович, автор книги «Чому корови хижаки», сироїд, організатор семінарів і фестивалів із зазначеної тематики.

Я не лікар і не спеціаліст з харчування, але я намагався самостійно розібратися з будовою організму й особливо системи харчування і таким чином прийшов до сироїдіння. Цю систему харчування я практикую вже 5 років. Навіть більше, активно цікавлюся мікробіологією кишечника.

 Тетяна Бикова, лікар-дієтолог, 22 роки працювала у клінічній дієтології, у НДІ харчування, займалася розробкою харчування осіб, які працюють на ЧАЕС й у 30-кілометровій зоні, а також VIP-пацієнтів. Наразі займається розробкою індивідуального харчування.

Мій коник – усі соматичні захворювання, пов’язані з порушеннями обміну речовин, і метаболічний синдром. Дієтичне харчування мене цікавить як лікувально-профілактичне, так і пов’язане з естетичними методиками, ці підходи взаємодоповнюють один одного і забезпечують здорове довголіття.

 

То в чому ж для вас полягає природне харчування?

ОБ: Як відомо з багатьох духовних учень і трактатів, людина є мікрокосмосом у вселенському макрокосмосі. По суті людина – це відображення всієї природи, і все, що є у природі, наявне в людині, тільки у мікромасштабі. І загалом аюрведичне харчування побудоване за таким принципом. Аюрведа у перекладі з санскриту – це «знання про життя», по суті, про те, що корисно, а що шкідливо для нас. Ми тісно взаємопов’язані з природою, її біоритмами й основними п’ятьма елементами (вода, вогонь, земля, повітря, простір). Аюрведа побудована на знанні трьох дош, які беруть початок із цих елементів. І здоров’я людини, і баланс цих трьох дош залежить від багатьох факторів: середовища, пори року, частини доби, конституції, продуктів, які людина вживає в їжу. Знаючи свою конституцію, можна максимально відновити і зберегти здоров’я за допомогою правильно індивідуально підібраних звичайних речей – режиму харчування, продуктів, режиму дня, фізичних вправ. Тут і розкривається природність аюрведичного харчування, оскільки ми враховуємо індивідуальність кожної людини і вплив різних супутніх факторів, як природних, так і неприродних.

ПС: Сироїдіння, напевно, набагато простіше, ніж Аюрведа, тому що воно ґрунтується на вживанні тільки природних сирих рослинних продуктів. Й основне, що я рекомендую людям, які лише починають свій шлях до здоров’я, – насамперед відмовитися від промислово перероблених продуктів.

Згідно з теорією цілісності, у живому продукті у правильній пропорції природою закладено всі речовини, а також ферменти, здатні щось із ними зробити. Якщо людина певним чином рафінує продукти і витягає звідти щось солодке або жирне, то вона позбавляє себе того, що збалансовує цей продукт. Натомість сирі рослинні продукти справляють багатогранний вплив на організм, оскільки постачають і будівельні, й енергетичні речовини, плюс інформацію про те, як вони мають бути перетравлені, та й самі ензими, які робитимуть цю роботу. Тому природність лежить в основі сироїдіння.

ТБ: Я прибічник класичної дієтології як науки про харчування і ставлюся до сироїдіння як до різновиду вегетаріанства і нетрадиційного харчування. Оцінюю це як проміжний етап дуже позитивно, але як спосіб життя це категорично виключаю, особливо для дітей, вагітних, матерів, які годують. Людина має отримувати збалансоване адекватне індивідуальне харчування. Щодо збалансованості, то тваринні білки організму просто необхідні.

Не кожен організм, не кожна ферментна система, особливо у разі наявності різноманітних захворювань (а сьогодні навіть у дітей трапляються панкреатити і гастродуоденіти), здатна справитися з екстремальними системами харчування. Я бачу, наскільки зараз люди нездорові, і будь-який провокативний момент може викликати досить серйозні проблеми. Але, звісно, харчування посідає друге місце після психологічної стабільності, оскільки хвороби, у першу чергу, провокуються стресами.

ПС: Але у чому ж причина такої хворобливості? Чому діти настільки хворі?

ТБ: Ми генетично отримуємо від своїх батьків певний «спадок». Це зараз дуже легко визначається різноманітними генетичними тестами. Дієта – це режим. Між прийомами їжі мають бути інтервали – це класика… Оскільки якщо людина харчуватиметься лише вранці і ввечері, то її глікемічна крива матиме форму кардіограми з великими перепадами (а отже, навантаженнями на травлення). Сироїдіння – це також велике навантаження, до якого треба особливо готуватися. Непоганим воно може бути як тимчасова дієта, але тільки для дорослих і за відсутності проблем із травленням. У такому разі воно може бути дієвим як профілактика певних захворювань. Але можна ж просто не переїдати, а отже, і не хворіти. Переважно потяг до переїдання виникає за рахунок великої кількості білків тваринного походження. Кишковий пейзаж дуже важливий. Мечников першим звернув увагу на кишкову мікрофлору і запропонував кисломолочні продукти для корекції.

ПС: Але спочатку він просто пропонував видаляти товсту кишку, щоб вона не приносила жодної шкоди…

ТБ: Однак той-таки вітамін В12 не синтезується організмом, а надходить до організму лише з продуктами тваринного походження. Він синтезується у товстому кишечнику, але в дуже невеликій кількості. Проте цей вітамін не всмоктується, і це доведено. А це вже залізодефіцитна анемія.

ПС: А я вважаю, що якщо людина добре почувається, то їй абсолютно байдуже, які в неї показники гемоглобіну.

У сироїдінні ніхто не радить людині з набором захворювань кардинально змінювати харчування. Це має бути поступово. Все, звичайно, індивідуально, але є і якісь загальні правила. Якщо виходити з поширеного постулату, то приведення показників людини до усталених норм принесе їй щастя. Проте є величезна кількість людей, які живуть до старості з низьким гемоглобіном і водночас не відчувають жодного дискомфорту. Щодо вітаміну В12, то це дуже популярна тема дискусій. Справді, якщо подивитися у порівнянні, то у сироїдів його рівень нижчий, ніж у м’ясоїдів, у вегетаріанців – десь посередині. Але це міф, що у разі відмови від м’яса запаси В12 поступово зменшуються, що призводить до залізодефіцитної анемії. Є сучасні американські, англійські, польські дослідження, які показують, що за сироїдіння рівень вітаміну В12 встановлюється на низькому рівні, але на цьому рівні він і тримається весь час. З другого боку, у людини при цьому одразу збільшується кількість фолієвої кислоти і підвищується тестостерон. Ці висновки зроблено на основі обстеження сироїдів зі стажем 15–20, 30–40 і понад 50 років. Якби у вегетаріанстві чи сироїдінні було хоч щось, що суперечить повноцінному харчуванню, то, напевно, ці люди вмирали б, як мухи. Навпаки, ми живемо і дуже добре почуваємося. І жодного дефіциту я особисто не відчуваю. Знаю людей, які вже понад 30 років притримуються цього харчування (одному з них зараз 81 рік). Страшилок про сироїдіння дуже багато – і про кальцій, і про залізо. Але, наприклад, рівень вітаміну D у сироїдів і вегетаріанців вищий, ніж у м’ясоїдів. Це статистика, визнана всім науковим світом. Доводи про необхідність харчування білками тваринного походження, здається, породжені за повного ігнорування всієї біосфери, знань про тварин, які харчуються рослинною їжею.

ТБ: Але ви знаєте, що зробило мавпу людиною? Продукти тваринного походження! Ми всі народилися з налаштуванням на збалансоване адекватне харчування продуктами як тваринного, так і рослинного походження. Якщо сироїдіння комфортне саме вам, слава Богу. Але решті людей можна давати рекомендації тільки індивідуально, і робити це може тільки лікар!

ПС: Я нікому нічого не рекомендую, я просто вельми зацікавлений цією тематикою, читаю велику кількість літератури і стараюся відстежувати всі сучасні дослідження. І, ґрунтуючись на цьому, вважаю, що всі захворювання, властиві сьогоднішньому часові, – це все хвороби, спровоковані харчуванням тваринною їжею. Раніше не було цих знань, щоб робити такі кардинальні висновки, але те, що теорія збалансованого харчування тупикова, сумнівів немає. Особисто мені дуже подобається теорія адекватного харчування академіка Уголєва.

ОБ: З погляду Аюрведи, сироїдіння можна розглядати як саттвичну дієту. Це благосні, не перероблені продукти. Проте Аюрведа розглядає організм і травлення згідно з поняттям «агні» (санскр. «вогонь травлення») – це сила травлення, травних ферментів і процесів трансформації їжі до необхідних речовин, вітамінів, мінералів, які всмоктуються у кров і розносяться по клітинах. Для того, щоб людина могла вживати сирі продукти, у неї має бути дуже хороша сила травлення. Які-небудь хронічні захворювання і неправильний режим можуть суттєво впливати на стан травлення. Пацієнтам, у яких ослаблене травлення, на 2–3 тижні призначають дієту з виключно сирої їжі. Паралельно призначають трави, щоб очистити організм від шлаків, що вже накопичилися, і нормалізувати травлення. Все дуже індивідуально.

– Харчування напряму пов’язане зі станом душевним, а отже, становить із ним спільний ланцюг. Ні для кого не секрет, що рослинна їжа зовсім інакше впливає на людину. Чи правда, що людина, відмовившись від м’яса, стає добрішою, а тому – здоровішою, оскільки позбувається частини стресу?

ТБ: Це так, безперечно.

ОБ: В аюрведичному харчуванні немає такої жорсткої прив’язки до рослинних білків. Це, по суті, лактовегетаріанство, і за рахунок молока і молочних продуктів поповнюється запас білків та амінокислот, необхідних людині. Згідно зі стародавнім знанням, м’ясо, риба, яйця небажані для вживання, оскільки цю їжу вважають важкою для перетравлювання й для організму в цілому. А також, оскільки їжа впливає не тільки на тіло, вважають, що м’ясо, риба і яйця несприятливо впливають на свідомість, емоції та розум людини. В Аюрведі таку їжу дозволено лише дуже виснаженим хворобою людям. Але не в тому сенс аюрведичної медицини, щоб не їсти м’яса, її суть у тому, щоб організм очистився від шлаків настільки, щоб кожна клітинка запрацювала у своєму природному ритмі, виконувала свою природну початкову функцію, і поступово настало одужання. Наш організм – дуже мудра, самовідновлювальна система, йому треба тільки допомогти. Суть Аюрведи у самовідновленні, для якого потрібно дозволити клітинам згадати свій природний стан. Я не забороняю пацієнтам їсти м’ясо, але розповідаю про певні нюанси, що допоможуть травленню справитися з ним і поступово очистити організм. З часом організм сам відмовляється від м’яса, його просто не хочеться, це відбувається легко і природно. Хоча аюрведичне харчування в основі – це все ж таки лактовегетаріанство.

ПС: Мені здається, у природі існують напрямки метаболізму: все рослинне зброджується молочнокислим шляхом, усе тваринне – гнильним. Не всі істоти можуть змиритися з тим, щоб у них відбувалися гнильні процеси. Людські кровоносні судини і гнильні процеси просто несумісні, оскільки гнильні бактерії містять у своїх стінках ендотоксин, який за взаємодії призводить до того самого атеросклерозу. Внаслідок надходження ендотоксину до кров’яного русла кров загущується у місці контакту, організмові доводиться її розріджувати, і ці коливання тримають судини у напівсудомі протягом кількох годин. Будь-яке вживання тваринної їжі призводить до того, про що вже згадувала Тетяна, до так званих генетичних хвороб, від яких страждають тепер навіть діти.

ОБ: Але якщо сила травлення у людини недостатня (а на сьогодні вона така у більшості населення), то за умови постійного харчування сирою їжею в організмі накопичуються токсини, від чого органи виходять із функціонального стану.

ПС: Не обов’язково їжа має бути саме сирою, бажано, щоб вона була саме рослинного походження. Звичайно, цілком можливо, що десь у горах або на крайній Півночі, де люди харчуються переважно тваринною їжею, відрізняються якість цієї їжі, спосіб приготування, супутні продукти (раніше не було ані цукру, ані борошна) та особливості травлення. А в умовах мегаполісу, у м’ясі, яким зараз заповнені магазини та їдальні (ковбаси, сосиски, фарші), гнильний процес уже йде давно. І кількість гнильних бактерій переходить усі межі. Людина, харчуючись таким чином, сама себе отруює. В умовах мегаполіса веганство і сироїдіння можуть стати панацеєю.

ТБ: Не зовсім згодна з вами, оскільки вважаю, що якщо людина не перевищує норми в кількості білків, жирів, то жодних збоїв не станеться. Але люди переїдають і не вживають необхідної квоти овочів (зокрема сирих) для того, щоб допомогти організмові вивести ці токсини. Незбалансоване, нестабільне, ненормоване харчування – ось джерела всіх проблем. На сьогодні практично немає людей, які б не дозволяли собі бенкетів і гастрономічних збочень. Люди не відчувають норми. Тим паче вплив алкоголю збільшує вірогідність переїдання. Коли поріг можливостей організму перевищено, тоді й стаються всілякі порушення.

ПС: У цьому й біда системи збалансованого харчування – вона вимагає від людини того, чого та не може зробити. Це як у соціалізмі: все збочено, а ми хочемо, щоб економіка працювала. Людина – створіння вільне, і коли вона починає їсти такі допінги, як кисломолочні продукти, м’ясо, сир, кава, шоколад, то їй і алкоголю хочеться, і покурити, щоб ендорфіни виділялися у крові. В умовах стаціонару вона ще зможе якось тримати себе в руках, але потім починає поступово дозволяти собі все більше і більше шкідливого. Сила ж веганства і сироїдіння у тому, що людина отримує задоволення від найпростішої їжі, і рівень ендорфінів від моркви може бути так само високим, як колись був тільки від якогось соковитого стейка. Але тепер людина прокидається не з важкістю у шлунку, а веселою і повною сил. І всі сироїди-початківці, як і належить неофітам, починають активно пропагувати цей спосіб життя.

ТБ: А потім повертаються на круги своя…

ПС: Є, звісно, люди, які чекають від сироїдіння швидких результатів у вирішенні якихось своїх проблем, але якщо здоров’я слабке і метаболізм порушений, треба розуміти, що відновлення організму може тривати роками. Особливо статеві органи – вони очищуються в останню чергу під час самоочищення, тому що спочатку відновлюються життєво важливі органи: мозок, серце, печінка, рідкі структури. Поза тим, як стверджують фахівці-натуропати, іншого шляху сьогодні просто немає. Оскільки в разі вживання фармакології людину просто переводять у хронічний стан, в якому вона змушена весь час вживати таблетки. Але щоб подолати захворювання, потрібна відмова від тваринної їжі і натуропатичні методи, вони дають шанс кардинально позбутися хвороби. А це, безсумнівно, довгий процес.

ТБ: Я згодна з тим, що їжа містить фітогормони, фітоандрогени, фітоестрогени, але не на всіх це діє. У певний життєвий період, наприклад, перед людьми постає проблема остеопорозу, яка провокується вимиванням кальцію. І натуропатична корекція не зможе допомогти у цій ситуації.

ПС: Основна причина остеопорозу – це надмірне вживання молочних продуктів. Особливо вона актуальна у таких країнах, як Данія, Швеція, Фінляндія, де у величезних кількостях уживають молочні продукти. І біда в тому, що цей кальцій не засвоюється.

ТБ: Кальцій не засвоюється через слабкість шлунково-кишкового тракту. У зв’язку з тим, що у жовчному міхурі відбувається застій. Кальцій засвоюється лише з органічними кислотами, вітаміном D3, тому він і не засвоюється, виходячи транзитом, навіть якщо пити по 2 літри молока і заїдати кілограмами сиру.

ПС: Кальцій для нашого організму не найкорисніший продукт, оскільки він є всюди: і в продуктах, й у воді. Дефіциту його немає. Коли в організм надходить величезна кількість кальцію з молоком, то організм одразу блокує його засвоєння. А оскільки з молоком надходять й інші речовини, які вимагають підвищеного виділення кислоти (зокрема, казеїн), то ця кислотність має бути чимось нейтралізована. Але оскільки розчинити кислотою його не можна (для цього потрібні спеціальні ферменти), то вся ця кислота проштовхується далі у дванадцятипалу кишку, і все це згодом всмоктується у кров. А щойно у кров потрапляє зайва кислота, організм отримує сигнал, що цю кров потрібно негайно лужити, щоб підтримати необхідний рівень РН. І виходить, що кальцій у цій ситуації забрано з кісток, незважаючи на те, що, здавалося б, він прийшов у великій кількості з молоком.

Тому людина, яка вживає молочні продукти, втрачає зі своїх кісток у середньому 1 % кальцію на рік. У сироїдів і веганів і вітамін D, й обмін кісткової речовини на дуже високому рівні. Єдиний слабкий маркер, за яким вони потрапляють до групи ризику остеопорозу, це легкість кісток. Тобто у людини через сироїдіння вага стає нижчою за рахунок легкості кісток. А в людини, яка харчується традиційно, кістки будуються з усього підряд. На них осідають важкі метали, перетворюючи кістки на таке саме звалище, що й жирова тканина. Організм, у якого неправильно працює метаболізм, відкладає всі ці відходи або у кістки, або у жирову тканину (залежно від конституції). Тому сироїди та вегани ніколи не страждають на остеопороз.

ТБ: А хіба можуть люди з проблемою дуоденіту бути сироїдами і веганами?!

ПС: А ніхто не розповідає казок про те, що сироїдіння здатне одразу підняти на ноги важкохвору людину. Перехід має бути поступовим. Але завдяки такому харчуванню відбувається дуже потужне оновлення клітин. Ми всі знаємо про дивовижну здатність печінки з одного шматочка вибудуватися заново. Може, це з розряду чудес, але люди все-таки виліковують і ті ж таки дуоденіти, і ревматоїдні артрити.

ОБ: З погляду Аюрведи, молоко – дуже важливий продукт, який сприяє оздоровленню. Особливо він важливий для жінок, тому що молоко нормалізує продукування жіночих гормонів. Але, знов-таки, певний продукт треба розглядати з позиції індивідуальної конституції, стану організму на певний момент і наявності хронічних захворювань. Так, для людини з прискореним обміном речовин, з гормональними порушеннями репродуктивної системи, зниженою масою тіла, для того, хто страждає на безсоння, тривожність – молоко буде корисним. Людині, схильній до застудних захворювань і хвороб бронхів та легень, хронічних синуситів і весняних алергій, закрепів, треба значно зменшити кількість або виключити зі свого раціону молоко, особливо у періоди загострень. Тому що воно сприятиме ще більшому накопиченню слизу в організмі. Молоко краще вживати у вечірній час, щоб не відбувалося його згортання під дією травних соків, які мають найбільшу силу в обідній час. Також молоко небажано вживати з фруктами, солоною та кислою їжею.

ПС: Результат дії молока починає відчуватися після 40 років…

ТБ: У першу чергу, всім без винятків треба уникати таких жахливих продуктів, як промисловий хліб, молоко, йогурти. Хоча ті ж таки фрукти й овочі тепер піддають дуже сильній обробці.

ПС: За даними американських учених, найбільш забрудненим продуктом сьогодні є риба, незважаючи на те, що рибу вважають корисною. У світовому океані зараз понад 30 мільйонів хімічних синтетичних сполук, оскільки туди зливають усе: і наші пральні порошки, і ліки, і те, чим напихають велику рогату худобу. На другому місці птиця, на третьому – свинина.

А щодо фруктів та овочів, ступінь забруднення там у десятки разів менший, ніж у продуктах тваринного походження, оскільки тварини мають властивість накопичувати, тоді як рослини, що складаються в основному з води, можуть робити з неорганічних сполук органічні. Тому навіть якщо рослину чимось обробляють, вона завдяки своїм властивостям і сонцю робить із цього органічні продукти. А високобілкові продукти на 5-й рік сироїдіння становлять уже значно меншу частину.

ТБ: Організм – це не водостічна система, почистити його не можна. Це система, яка саморегулюється, – він сам входить у хворобу і сам виходить із неї. Йому потрібна тільки грамотна консультація і супровід, а не стреси у формі голоду, особливо ослабленим організмам.

ОБ: Я дуже люблю Аюрведу за те, що вона м’яка і не приносить організмові жодного стресу. Людина отримує повноцінне збалансоване харчування, плюс спеції, які пропонують 6 різних смаків, що впливають на наші емоції і є вже самі по собі лікуванням стресів.

Харчування – один із основних елементів збалансування, але не єдиний, оскільки все, що відбувається в нашому житті (і добові ритми, і сезонні біоритми, і їжа, яку ми вживаємо, і режим дня, і пора року, і наші звички, й емоційне здоров’я, і стан нашого розуму) – все це впливає на наш організм і наше самопочуття. З погляду Аюрведи, здоров’я – це гармонійний баланс тіла, розуму, емоцій і духу. Згідно з Аюрведою, 80 % захворювань виникають все ж таки від розуму. І це підтверджує Всесвітня організація охорони здоров’я, яка наразі причину практично 70 % захворювань визначає як психосоматичну.

ТБ: Людина має право обирати, і будь-який вибір вона має робити усвідомлено. Фахівець може тільки порекомендувати альтернативу. В усьому важлива норма. Я сповідую здоровий спосіб життя: здорова мотивація (до всього і зокрема до здорового способу життя), рух (адекватні аеробні фізичні навантаження), харчування (збалансоване, раціональне, індивідуальне). Але я маю сказати, що увагу своєму харчуванню приділяють тепер лише висококультурні люди.

ПС: Якщо людина хоча б звертає увагу на те, як вона харчується, то вона вже стає здоровішою. Вона може навіть їсти м’ясо, але тепер уже задумуватися про продукти, які з ним поєднуються, час, кількість, інтервали, і тому, безперечно, стане здоровішою. Це буде своєрідним першим кроком до здоров’я.

 

Передрук матеріалів (статей та ілюстрацій) журналу та використання їх у будь-якій формі, повністю або частково, в тому числі й в електронних ЗМІ, можливе лише з письмового дозволу редакції.